Sastanak nukleusa Radne skupine „Computers in Cardiology"

Barcelona, 28. - 29. 3. 2010.

U Barceloni je 28. i 29. ožujka 2010. godine održan drugi izvanredni sastanak nukleusa Radne skupine (RS) "Computers in Cardiology" Europskog kardiološkog društva (ESC). Sastanku je pribivalo devet članova Nukleusa uz opravdane izostanke Prof. Guy Carraulta iz Francuske i bivšeg predsjednika radne skupine Prof. Martina Hohera iz Njemačke.

Sastanak je protekao u radnoj i prijateljskoj atmosferi članova koji se već jako dobro poznaju i surađuju1-4. Na sastanku je predsjednik RS, dr Nico Bruining, FESC, invazivni kardiolog iz Erasmus/Thorax centra iz Rotterdama podnio izvješće o radu u proteklom periodu od zadnjeg ESC kongresa. Najavio je dva prihvaćena simpozija koja će biti održana pod okriljem RS tijekom ESC kongresa u Stockholmu u rujnu ove godine: "Challenges in modern angiography" predlagača dr Nico Bruining i dr Niek H. van der Putten, inženjera računarstva iz Erasmus/Thorax centra iz Rotterdama te "Cardiac risk stratification" predlagača prof. Mareka Malik, FESC iz Surrey-a, Velika Britanija, „Vice-president-elect". Također je raspravljano o sudjelovanju i podršci znanstvenih simpozija i konferencija sa drugim RS i društvima. Potvrđeno je da će naša RS sudjelovati u znastvenom programu koji će biti održani tijekom EuroPCR, EuroPace, EuroEcho, EHRA (poglavito u „e-Health Summit" i „Imaging Policy Conference"), Neurocard, ISHNE Winter meeting i New Echocardiographic and Biomedical Engineering Approaches for Mitral Valve Prolapse Assessment and Surgery: The Surgaid Project5.

Gospođa Celine Serio iz Europske kuće srca bila je ovaj put spriječena doći na sastanak, ali je poslala radni materijal koji je prikazan i nakon čega je uslijedila rasprava o pojedinim točkama. Izložen je i program organizacijske i logističke podrške budućoj djelatnosti RS te promoviran logo radne skupine i nova kartica, tzv. "flyers" sa osnovnim podacima o novom čelništvu RS za razdoblje 2010. -2012. godine i buduće aktivnosti skupine6.

Prof. Malik je izložio dosadašnje rezultate u stvaranju smjernica za "Alternirajući T val u stratifikaciji kardijalnog rizika" što se ostvaruje suradnjom RS "Computers in Cardiology" i "International Society for Holter and Noninvasive Electrocardiology" (ISHNE), "International Society of Computerised Electrocardiology" i "European Cardiac Arrhythmia Society". Također su prikazani dosadašnji napori i rezultati na osuvremenjivanju postojećih smjernica o varijabilnosti srčanog ritma koje datiraju iz davne 1996. godine te aktivnost RS kao pokrovitelja budućih smjernica o procjeni autonomnog kardijalnog statusa. Taj dokument je u ranoj fazi nastanka i Prof. Malik i Prim. Krstačić su izabrani u savjetodavni odbor i zaduženi za daljnje praćenje i izvješćivanje o napretku smjernica7.

Doktor Niek H. van der Putten je izložio problematiku pohrane i pregleda visokorezolucijskih prikaza koji poglavito nastaju tijekom invazivnih kardioloških postupaka i prikazom MSCT i MR srca i koronarnih arterija. Predložena je rasprava o tom problemu, navlastito o razmjeni slikovnih prikaza između liječnika i institucija. Također je podnio izvješće o sastanku EU komisije u Brussells-u o budućoj regulaciji i odobrenjima za uporabu medicinskih uređaja i medicinskom software-u i najavio program sljedećeg sastanka u Nici.

Prim. dr. sc. Goran Krstačić, FESC je podnio izvješće o mogućnostima pristupanja/pridruživanja različitim Europskim projektima, poglavito integrativnim projektima EU. Predstavljene su sadašnje mogućnosti i suradnja između europskih institucija koje se bave sličnom biomedicinskom problematikom. Prikazani su i FP7 EU projekti u kojima sudjeluju članovi RS8,9.

Uslijedio je vrlo zanimljiv prikaz prijedloga članova Nukleusa za simpozije koji će biti upućeni na recenziju za ESC kongres u Parizu 2011. godine. Svih osam prijedloga su pozitivno ocijenjeni i podržani, a slijedeća tri prijedloga su ocijenjena najzanimljivijima: prijedlog Prof. Georg Schmidt, iz Munich, Njemačka „Respiration dynamics", zajednički prijedlog Assist Prof. Enrico G. Caiani iz Italije i Prof. Schmidt iz Njemačke „ Computer modelling possibilities in drug testing – Pro et Contra discussion" i prijedlog Prim. dr. sc. Gorana Krstačić iz Hrvatske „ Heart modelling and heart rate variability – New analytical methods and clinical applications".

Pri kraju sastanka otvorena je rasprava o budućem čelništvu RS koje će biti službeno promovirano na redovitoj skupštini tijekom ESC kongresa u Stockholmu. Novi predsjednik u dvogodišnjem mandatu bit će dr. Eno T. Van der Velder, FESC, medicinski fizičar iz Leidena, Nizozemska. Sadašnji tajnik RS Prof. Malik postat će potpredsjednik, a prim. dr. sc. Goran Krstačić tajnik. Dosadašnji predsjednik dr Nico Bruining ostaje još dvije godine član Nukleusa i izabran je za urednika mrežnih stranica i novina koje će se uskoro početi objavljivati. Nakon kongresa u Stocholmu ostat će upražnjeno jedno mjesto člana Nukleusa odlaskom bivšeg predsjednika Prof. M. Höher, FESC, iz Bayreuth-a, Njemačka i uskoro će uslijediti obavijest o mogućnosti aplikacije članovima skupine (ukupno RS sada broji 155 člana prema popisu iz ožujka 2010.) za to mjesto.

Sastanak je tradicionalno okončan u vrlo prijateljskoj atmosferi zajedničkim fotografiranjem i sljedeći susret je zakazan na skupštini tijekom ESC kongresa.

pdfKardio list 2010_5_7_97-99.pdf (126 Kb)

 
 
Helix d.o.o. Copyright © 2012-2018 Hrvatsko kardiološko društvo.