Izvješće s Europskog kongresa o e-kardiologiji i e-zdravlju

održanom 29.- 31. listopada 2014. u Bernu, Švicarska

Faculty eCardiohealth2014Europski kongres o e-kardiologiji i e-zdravlju održan je od 29.- 31. listopada 2014. u švicarskom gradu Bernu. Na kongres je pozvano 90 uglednih predavača, a sveukupno je bilo 250 sudionika iz 23 zemlje svijeta. Osim visoko stručnih i zanimljivih predavanja uspjehu kongresa doprinjeli su i vrlo dobra organizacija uz veliku gostoljubivost domaćina te lijepo i toplo vrijeme.

 

Glavni je cilj kongresa bio poboljšati dijalog i interakciju između različitih stručnjaka koji su uključeni u e-kardiologiju i e-zdravlje, tako da je na tom skupu prisustvovao veliki broj zdravstvenih djelatnika (liječnika, fizioterapeuta, medicinskih sestara), stručnjaka koji rade na fakultetima i bave se znanstvenim radom, predstavnika vlada, industrije (inženjeri, informatičari) i pojedinaca koji su željeli saznati više o dostignućima na području e-zdravlja i telemedicine.

 

Pokazalo se koliko ima novih tema iz područja informatike te njezine primjene u medicini s ciljem da se usavrši rad liječnika i na najbolji način pomogne pacijentima. Težište je bilo na telemedicini i njenoj primjeni u liječenju kroničnih bolesti, naročito kod starijih osoba kako bi im se omogućilo da što duže ostanu samostalni. Nadalje, telemedicina u rehabilitaciji, u kliničkoj praksi, u ljekarništvu itd. Jedna od najzanimljivijih tema bilo je m-zdravlje u prevenciji bolesti i promociji zdravlja te liječenju kroničnih bolesti. Posebno su obuhvaćene novosti i mogućnosti u daljinskom prikupljanju podataka i telemonitoringu pacijenata koji imaju ugrađene elektrostimulatore ili ICD. Raspravljalo se i o elektroničkom zdravstvenom zapisu, aktualnoj temi današnjice, koji bi trebao olakšati rad liječnicima i korisnicima zdravstvenih usluga.

Na kongresu su iz Hrvatske sudjelovali doc.dr.sc. Goran Krstačić, predsjednik Radne skupine e-Cardiology Europskog kardiološkog društva, koji je predsjedavao na tri sekcije i imao čast organizirati jednu cijelu sesiju koju je nazvao „Challenges in e-Cardiology" gdje su uz prim dr. sc. Heim svoje prezentacije predstavili i uvaženi znanstvenici iz Milana Paolo Castiglioni i Marco di Rienzo te Przemek Guzik iz Poznanja. Prim.dr.sc. Inge Heim održala je predavanje o temi „Registar akutnog koronarnog sindroma za grad Zagreb – budući izazovi". Naglasila je važnost sustavnog prikupljanja podataka u zdravstvu. Pritom je informatička podrška temelj brzog i učinkovitog prikupljanja podataka, koji se koriste u epidemiološkim istraživanjima, a njihovi rezultati pomažu u izradi kardioloških i epidemioloških smjernica.

Kongres je završio s puno novih poruka i prijedloga, a slijedeći se može očekivati za oko 1,5 godinu, vjerojatno u Berlinu.

 
 
Helix d.o.o. Copyright © 2012-2018 Hrvatsko kardiološko društvo.